Zoethout heeft een breed scala van nuttige stoffen voor het menselijk lichaam. De chemische samenstelling wordt gevarieerd in de wortels en wortelstokken die bevatten saponine derivaat – glycyrrhizine, een stof die een mengsel van kalium- en calciumzouten van glycyrrhizinezuur.
Zoethout bevat een zoetstof die zo’n 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. De plant toont de aanwezigheid van 27 flavonoïden, ascorbinezuur, steroïden, oestriol, klein hoeveelheid gommen, harsen, etherische oliën en asparagine.
Flavonoïden hebben op het lichaam veelzijdige effecten zoals krampstillend, ontstekingsremmend en wondgenezend. Zoethout heeft slijmoplossende en verzachtende eigenschappen, in sommige gevallen vertoont de plant ontgiftende actie. De therapeutische effecten op het lichaam door de wortels dankzij Glycyrrhiza koolhydraten, glucose, fructose, zetmeel en cellulose, organische zuren – fumaarzuur, appelzuur, citroenzuur, barnsteenzuur.
De plant is erkend door de officiële geneeskunde. Stoffen van zoethout hebben veelzijdige biologische activiteit, ontstekingsremmende eigenschappen zijn vergelijkbaar met cortison. Dankzij glycyrrhizic zuren en glycyrrhetine werd het mogelijk om zoethout te gebruiken bij ziekte van Addison en metabole stoornissen in het lichaam.
Glycyrrhizinezuur derivaten beïnvloeden inflammatoire processen, ze verminderen cyclische veranderingen in het baarmoederslijmvlies. De belangrijkste farmacologische eigenschap is het stimulerend effect van glycyrrhizinezuur, die snel herstel van maagzweren en darmzweren bevordert. Deze zelfde zuur geeft een zoete smaak aan zoethout en daarom kan worden gebruikt als zoetstof in voeding voor diabetici.
De aanwezigheid van glycyrrhizinezuur geeft goede werking tegen vergiftiging, infectieziekten, manifestaties van intoxicatie. Dit is een uitstekende ontgiftingsmiddel en is goed in het neutraliseren van de toxische effecten van chemische preparaten. Zoethout siroop heeft dezelfde uitstekende helende eigenschappen als de wortel. Heeft krampstillende werking, versnelt de genezing van zweren. Vertoont antimicrobiële activiteit tegen stafylokokken.
Siroop van zoethoutwortel is nuttig voor de kinderen, het zeer zacht en aangenaam van smaak, de kinderen drinken het met plezier. Siroop kan worden gemaakt thuis. Zoethout siroop recept: 4 gram dik extract van zoethout gemengd met 80 gram suiker siroop, voeg 10 gram alcohol. Bewaar in een goed gesloten verpakking in de koelkast. Gebruik siroop tegen hoest, verkoudheid, tracheïtis, hyperacide gastritis, maagzweer. Neem 5-10 ml stroop met 200 ml water of thee, 2-3 keer per dag na de maaltijd.
In pediatrie zoethout wordt gebruikt in vorm van siroop, kan worden gedronken bij droge en natte hoest, deze wordt ook aangewezen bij sommige gastro-intestinale ziekten bij kinderen. Siroop van zoethout stimuleert het vrijkomen van slijm, het geneest en verhoogt de immuniteit.
Behandeling met siroop mag niet langer duren dan 10 dagen en het kan verlengen alleen na een overleg met een arts. Tijdens de behandeling met siroop kunnen de bijwerkingen optreden: huiduitslag, jeuk, zwelling, ontsteking van de huid, diarree. In deze gevallen dient u de behandeling te beëindigen.
Zoethoutwortel reguleert water-zout metabolisme. Daarin is een adaptogeen, een stof die verbetert de weerstand van zuurstoftekort en heeft een positief effect op het hormonale systeem.
De plant heeft een hoge oestrogene activiteit. Schuimende saponinen verhogen de secretoire functie van de respiratoire epitheel, onder hun invloed optreedt dunner sputum, met als resultaat – gemakkelijke ademhaling tijdens verkoudheid.
Zoethout heeft een antivirale en koortswerende werking. Bioflavonoïden hebben spasmolytische effect op de gladde spieren van de urinewegen, galwegen en darmen, onderdrukken de secretie van maagsap. Flavonoïde verbindingen versterken ook bloedvaten en normaliseren hun permeabiliteit.
Glycyrrhetinezuur van natriumzout remt de activiteit van de eenvoudigste organismen (wormen). Over de toepassing van zoethout is vermeld in een manuscript met recepten dat samengesteld is door de afstammelingen van oude oosterse artsen. Sinds oude tijden de plant wordt gebruikt bij de luchtwegaandoeningen.
Zoethout wordt gebruikt bij acute en chronische bronchitis, longontsteking, astma, vanwege de hoge efficiëntie van de behandeling, die een eeuwenoude praktijk bewezen. De plant is nuttig bij lupus erythematosus, chronische huidziekten, allergieën, pemphigus, eczeem, allergische dermatitis en neurodermitis. Bij de behandeling van de huid worden de afkooksels en infusies van zoethout gebruikt.
Het gebruik van zoethout wordt aanbevolen voor renale pathologie. Het effect van de behandeling wordt sterker door het gebruik van de kruidenmengelingen met berk, gewoon varkensgras, heermoes.
Zoethout is effectief bij pyelonefritis, blaasontstekingen en voor de preventie van vele andere ziekten. Het afkooksel van zoethout helpt bij chronische vermoeidheid, snelle vermoeidheid, herstelt het zenuwstelsel, normaliseert de slaap. Hert afkooksel van zoethout gekookt in melk is nuttig voor de kinderen met kinkhoest. Bij droge keel, laryngitis, laryngitis is noodzakelijk om de wortel te kauwen.
Zoethout – een ongelooflijk effectieve middel om te beschermen en te herstellen van de lever functie. Er is sprake dat de wortel van zouthout het voorkomen van levercirrose en leverkanker kan verminderen, de concentratie van transaminase enzymen verminderen, omdat hun hoge niveaus in het bloed geeft aan dat er is orgaanschade.
Oude Chinese artsen beweerden dat zoethoutwortel behoudt de schoonheid en jeugd, verlengt het leven, verhoogt de weerstand tegen ziekten. Het wordt aanbevolen om te gebruiken voor oudere mensen, hetgeen neerkomt op de eigenschappen van ginseng. Het vermindert aanzienlijk de hoeveelheid van cholesterol in het bloed en corrigeert het endocriene systeem en stimuleert de functie van de klieren, versterkt het immuunsysteem, toont antidepressieve eigenschappen.
Correcte gebruik van de zoethoutwortel noodzakelijkerwijs leidt tot positieve resultaten. Meestal voor de volwassenen wordt aanbevolen 1-2 eetlepels 3-4 keer per dag voor de maaltijd.
Zoethout voor kinderen in de vorm van een afkooksel is toegewezen aan 1 theelepel, afhankelijk van de leeftijd.
Infusies – volwassenen en 1/3 kopje, kinderen 1 of 2 eetlepels 30 minuten voor het eten.
Hoesten treedt op als de noodzaak om wegwerken van slijm bij verkoudheid, bronchitis of door het roken. Zoethout wordt gebruikt bij droge hoest, omdat die ontsteking wordt verhoogt en daardoor stimuleert het immuunsysteem, droge hoest wordt productieve vorm, met als resultaat – een snel herstel.
De plant is goed voor het genezingsproces van bronchopulmonale ziekten, verhoogt de hoeveelheid slijm. Het is nuttig om bij begin van de ziekte toe te passen, maar ook bij geavanceerde vormen van longontsteking en bovenste luchtwegen. Dit is een zeer sterk en positief werkende remedie voor tuberculosepatiënten.
Er is een oud recept tegen een slopende en droge hoest, bereid de infusie als volgt: 1 eetlepel zoethout (wortel), 1 eetlepel heemst (wortel), 1 eetlepel alant (wortel), meng het goed, schenk vervolgens over twee theelepels van deze mengeling 400 ml koud gekookt water en laat dit trekken gedurende 8 uur. Drink 100 ml 2 keer per dag voor de maaltijd.
Zoethout extract is een dikke massa van bruine kleur met een karakteristieke geur en suikerhoudende zoete smaak. Dit is de beste remedie voor tandbederf, voor het helen van littekens en dermatitis.
Glycyrrhizinezuur stimuleert de productie van interferon, en dit betekent dat zoethout is effectief bij behandelingen van herpes. Het verjongt, ontspant en kalmeert, heeft verzachtende en reinigende werking.
Bovendien het kan ouderdomsvlekken verminderen, erytheem en versnelt de productie van collageen.
Omdat tijdens de zwangerschap het vrouwelijk lichaam wordt beïnvloed door microbiële infecties die verlagen immuniteit, om te voorkomen dat deze problemen worden toegewezen verschillende natuurlijke remedies. Hoewel zoethout is een nuttige plant, die het lichaam kan beschermen tegen de ziekte, in de periode van de zwangerschap het gebruik van de plant is niet aanbevolen.
Zoethout tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn door het veranderen van de water-zout balans, waardoor kan ontstaan een oedeem, verhoogde bloeddruk, verhoogde hormonale activiteit.
Siroop van zoethoutwortel kan worden genomen tijdens de zwangerschap, indien de andere middelen niet helpen, maar dat moet het worden verdund met water.
Sap van zoethout: 1 gram zoethout sap verdund in 0,5 beker heet water, verdeeld in drie porties. Neem lauw, 3 keer per dag bij gastritis en maagzweren.
Zoethout kan gebruikt worden als gewone thee bij verkoudheid en hoesten.
Recept 1: neem 20 gram zoethout, 10 gram IJslands mos, 10 gram rozenbottels en 10 gram weegbree (bladeren), meng het goed. Een overvolle theelepel van de mengeling op 250 ml kokend water, laat dit 5 minuten trekken, zeef het. Drink 1 kopje 3 keer per dag na het eten.
Recept 2: neem 20 gram zoethout (wortel en bovengrondse deel), 5 gram pepermunt (blaadjes), 5 gram echt duizendguldenkruid en 5 gram melisse. Een overvolle theelepel van de mengeling op 250 ml kokend water, laat dit 5 minuten trekken, drink 1 kopje 3 keer per dag na de maaltijd.
Volgende infusie van zoethout herstelt bijnieren en wordt ook gebruikt bij gastritis.
Recept 1: schenk over een theelepel gedroogde fijngesneden zoethout 250 ml pas gekookt water, laat dit trekken gedurende 1 uur, zeef het vervolgens. Neem 1 eetlepel 3 keer per dag voor de maaltijd.
Recept 2: schenk over 2 eetlepels fijngesneden zoethoutwortel 500 ml kokend water, laat dit trekken gedurende 2 uur. Drink halve kopje 2 keer per dag voor de maaltijd.
Hepatitis, enteritis, colitis, struma, trage stofwisseling, stagnerende gal, gevormd constipatie, ontsteking van de blaas (cystitis), uitslag op de huid, neurodermitis, psoriasis, etc. Al deze problemen kunnen worden verholpen door het gebruik van zoethout. Een eetlepel zoethout siroop verdund in een glas warm water, drink op een lege maag, kunt u het reinigingsproces voelen al na een uur.
Overgewicht is een van de belangrijkste indicatoren van de gezondheid van de mens. Diabetes, hartfalen, etc. Gewichtstoename is te wijten zijn aan functiestoornissen van het endocriene systeem en een aantal andere ernstige ziekten – dit kan het gevolg zijn van de consumptie van calorierijke voedingsmiddelen die noodzakelijkerwijs kunnen leiden tot een groot aantal problemen.
Zoethout herstelt normale functionele capaciteit van het maag-darmkanaal, laxerend effect helpt het lichaam zich te reinigen van gifstoffen, normaliseert zuurgraad, verhelpt brandend maagzuur. Voedingsstoffen van zoethout beschermen het maagslijmvlies en hebben kalmerend effect op het zenuwstelsel.
Het gebruik van zoethout preparaten moet worden overwogen met een arts.
Opgelet! Vermijd het gebruik van zoethout in combinatie met medicijnen voor hartfalen, bloeddrukverlagend of met een vochtafdrijvend effect, het kan veroorzaken aritmie, myopathie en spieratrofie. Het is belangrijk om de dosering niet te overschrijden.
Contra-indicatie: Vermijd het gebruik van zoethout bij verhoogde activiteit van de bijnieren, hypertensie, hartfalen. Langdurig gebruik van kruiden veroorzaakt zwelling , irritatie van het maagdarmkanaal. Het is bekend dat zoethout bevordert de uitscheiding van kalium uit het lichaam, daarom vermijd het gebruik in combinatie met diuretica (vochtafdrijvende middelen). Vermijd het gebruik van zoethout tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Mogelijke bijwerkingen – duizeligheid, misselijkheid, pijn in de gewrichten, abnormale leverfunctie. Bij langdurig gebruik van zoethout kunnen optreden hoge arteriële bloeddruk, vochtophoping, oedeem, seksuele stoornissen – de verzwakking van libido, mogelijke ontwikkeling van gynaecomastie, beperking of uitsterven van lichaamshaar, en andere aandoeningen.