Waarom zijn sommigen vaak ziek en andere nooit? De hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap zijn de belangrijkste voorspellers van immuniteit tegen ziektes én van gevoeligheid voor verkoudheden. Dat blijkt uit onderzoek dat in 2009 door Arch Intern Med., werd gepubliceerd.
Onderzoekers onderwierpen 153 mannen en vrouwen tussen 21 en 55 jaar aan reeks tests, waarbij ze 14 opeenvolgende dagen hun slaaptijd en slaapkwaliteit (percentage bedtijd dat ze daadwerkelijk sliepen) moesten rapporteren. De onderzoekers berekenden daarna voor iedereen een slaapgemiddelde.
Daarna werden de kandidaten in quarantaine geplaatst, waar ze neusdruppels kregen toegediend die een Rhinovirus bevatten (Rhinovirussen zijn de veroorzakers van diverse aandoeningen aan de luchtwegen, waaronder verkoudheid) en werd de ontwikkeling van de verkoudheid gemonitord.
Wat bleek? Hoe poverder de slaapefficiëntie en korter de slaap in de weken voorafgaand van het rhinovirus, hoe minder weerstand de betrokkenen tegen de verkoudheid hadden opgebouwd. Mensen die minder dan 7 uur sliepen maakten bijna drie keer zoveel kans om een verkoudheid op te lopen als mensen die 8 uur of meer sliepen.
Ook de slaapkwaliteit speelt een grote rol. Mensen die een slaapefficiëntie van minder dan 92% rapporteerde hadden 5,5 maal meer kans om een verkoudheid op te lopen dan mensen die een slaapefficiëntie van 98% rapporteerde.