Een shopping-therapie kan een aantal negatieve emoties helpen afzwakken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiti of Michigan bij een groep vrouwelijke studenten. De onderzoekers stelden daarbij vast dat vooral de beslissing om tot een aankoop over te gaan een gevoel van controle herstelt en de neerslachtigheid helpt bestrijden.
Er zijn volgens de wetenschappers weliswaar nog andere situaties die kunnen helpen om de controle te herstellen en keuzes te kunnen maken, maar ze merken op dat de winkelvloer daarvoor toegankelijker is dan vele andere omstandigheden.
Zelfs een ingebeelde aankoop blijkt een positief effect te hebben. De onderzoekers stelden vast dat na het tonen van een video over pesterijen 44% van de studentes besloot in te gaan op het aanbod om een snack te kopen. “Deze groep bleek zich op het einde van het experiment minder neerslachtig te voelen dan collega’s die geen snack hadden gekocht,” merken de onderzoekers Scott Rick en Katherine Burson, docenten marketing aan de University of Michigan, op.
“Velen kijken meewarig naar het shoppen als troostgedrag, maar niemand heeft tot nu toe echt onderzocht of de aankoop van een snack helpt om negatieve gevoelens te verdrijven.” Bij gevoelens zoals boosheid blijkt het effect daarentegen niet aanwezig te zijn. Rick en Burson stelden ook vast dat zelfs de ingebeelde aankoop een helende werking heeft.
Proefpersonen die na het bekijken van een film over een kind wiens mentor is gestorven, zich mochten inbeelden producten voor een bedrag van 100 dollar te kopen door de goederen in een online winkelkar op te bergen, zich minder droef voelden dan collega’s die slechts mochten aangeven of diezelfde producten nuttige bagage zouden zijn voor een reis.
Aangezien niet alle producten even geschikt zijn voor een reis, hadden die ingebeelde kopers een grote keuze, wat hen volgens de wetenschappers hielp om de droefheid gemakkelijker te verwerken.