De okkernoot behoort tot de familie van (Juglandaceae) en is een enorme boom, die tot 25 meter hoog kan worden, met een breed vertakte kroon. De schors is eerst glad en grijs, later donker en vol scheuren. De bladeren zijn groot, hebben lange stelen en zijn eivormig geveerd.
De mannelijke bloemen zijn 10 cm lange, slap afhangende katjes, de vrouwelijke staan aan de punt van jonge takken. In de groene vruchten rijpen de noten. Een verwante soort is de zwarte okkernoot (Juglans nigra).
De gedroogde lofbladeren worden medicinaal gebruikt. Farmacologisch belangrijke inhoudsstoffen zijn looistoffen, naftochinonderivaten, flavonoïden en etherische olie.
In de volksgeneeskunde wordt de okkernoot uitwendig gebruikt bij lichte, oppervlakkige huidontstekingen en verhoogde transpiratie; inwendig bij maag-darmontstekingen.
In traditionele geneeskunde de uitwendige toepassing wordt geadviseert bij lichte huidontstekingen en verhoogde transpiratie. Het effect berust waarschijnlijk op de adstringerende eigenschappen van de looistoffen.
De etherische olie remt de groei van schimmels.
Uit klinische onderzoeken is gebleken dat het waterige extract van de groene schil en bladeren van okkernoot heeft een uitgesproken therapeutisch effect bij een aantal vormen van tuberculose van de larynx (strottenhoofd), huid, lymfadenitis.
Zwarte walnoot tinctuur is effectief bij behandeling van schimmels.
De preparaten van okkernoot en zwarte walnoot hebben uitgesproken antiparasitaire eigenschappen. Goede resultaten werden aangetoond bij behandeling van colitis, aambeien, bloeden van het tandvlees, metabolische aandoeningen.
Walnoot olie bevordert genezing van verschillende huidletsels en zweren.
Een aftreksel van losse bladeren wordt ook gebruikt.
Thee: schenk 150 ml kokend water over 1 theelepel blaadjes, laat dit 10 minuten trekken; drink dit 2 maal per dag.
Afkooksels voor kompressen: doe 2 tot 3 theelepels blaadjes van de okkernotenboom in 100 ml koud water, breng dit aan de kook, laat het 10 tot 15 minuten pruttelen, zeef dit mengsel en laat het afkoelen tot een gewenste temperatuur.